Vem är Helene Norrman?

Lite om mig

Jag heter Helene Norrman och är född och uppvuxen i Hagfors. Där bodde jag med mina föräldrar och två systrar tills jag flög ut ur boet året jag skulle fylla 19.

I många år var jag aktiv i Hagfors gymnastikförening vilket gav mig mycket glädje och ett fortsatt intresse för att ta hand om mig själv. I vuxen ålder har det blivit ett antal timmar på Friskis och Svettis danspass och gympapass. Intressen förändras genom livet och idag vill jag nog säga att Körsång ger mig så mycket lugn och glädje på en och samma gång.

Redan som liten var jag känslig som person. Trodde som barn att det var en svaghet att känna så mycket. Att man inte skulle visa så mycket känslor. Ju äldre jag blev så tog tankarna över och mitt analyserande sinne jobbade för fullt.
Minns så väl när jag började min utbildning till samtalsterapeut när en av psykologerna frågade mig: ”Hur känns det när du säger…?” Jag önskade då att jag hade fått säga: ”Du menar hur jag tänker?”
Det har varit en resa att få kontakt med sina djupare känslor och få ihop det med sina tankar så allt får bli integrerat i ens kropp.

1989 åkte jag iväg som 19-åring till USA och arbetade som au-pair i en varm och kärleksfull familj. Arbetade kanske jag inte gjorde direkt utan var mer som en ansvarsfull familjemedlem som tog hand om familjens tre barn, gav omsorg och hjälpte till i hemmet med diverse sysslor.

Mamman i familjen och jag fick en fin relation ganska omgående. Hon var så mån om att jag skulle trivas där vilket jag till en början inte gjorde. Jag var hemmakär och längtade hem samtidigt som jag ville upptäcka livet utanför Sverige. Nyfikenheten tog över och jag blev hemmastadd i New Jersey, tiden där gav mig oerhört mycket.  Mamman berättade mycket om livets upp och nergångar för mig och jag minns såväl gången när hon sa att du kommer också att hamna i livskriser genom livet Helene. Kommer jag? Ja, självklart möter vi alla livet på olika sätt.

Lite drygt 10 år senare förstod jag hur rätt hon hade. Då separerade mina två äldsta barns pappa och jag.  En separation är en sorg oavsett om man väljer att gå eller om man blir lämnad.
Idag är jag tacksam för mina erfarenheter som livet har gett mig och ger mig.

Sen 16 år tillbaka lever jag i en stor bonusfamilj. Tre utflugna vuxna barn och en tonåring kvar hemma med oss. Vi har också berikats med två små barnbarn. Så lite grand vet jag hur livet i en bonusfamilj kan te sig. Min man och jag har lagt ner ett antal timmar på vårt gamla 30-talshus. Det såg vi som viktigt från första start att vi ville skapa ett varmt hem med mycket space för alla barn. En trygg bas att komma hem till.

Mitt genuina intresse för människor har lett mig in i yrken inom sjukvård, funktionsstöd, missbruksvård och har även varit studiecirkelledare på ABF Värmland i många år inom arbetsmiljö och hälsa samt projektledare för ett arvsfondsprojekt.
Jag hade en lång arbetslivserfarenhet med mig innan jag började studera. Känns som en guldgruva av erfarenheter som gjorde min studietid ännu mer intressant.

Jag är utbildad samtalsterapeut, par och relationsterapeut vid Akademin för SER-terapi i Helsingborg.
Har även läst sociologi på Karlstad universitet.

Helene Norrman - Samtalsterapeut